Verwoestende aardbeving in Haïti

Country: 
Haïti
Datum: 
13/01/2010
03/02/2010
Type: 
USAR - FH - ETS - WPS
B-FAST komt Haïti ter hulp na de zware aardbeving.

In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 januari werd Haïti - het armste land van het westelijk halfrond - opgeschrikt door een drieste aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het dodental liep in de tienduizenden. De aardbeving vernielde de infrastructuur waardoor de normale werking van het land ernstig werd verstoord. De internationale gemeenschap reageerde prompt. Ook de Belgische regering activeerde B-FAST.

De Ministerraad maakte volgende middelen vrij:
• Een B-FAST team bestaande uit zestig personen, onderverdeeld in 3 groepen:
o een medische interventieploeg met een veldhospitaal (20 personen)
o een Urban Search and Rescue (USAR) Team van 33 personen en 4 speurhonden
o een installatie voor zuivering van drinkwater met 2 technici

• Een militair beveiligingsdetachement (36 personen)
• Ondersteuning voor het transport van noodtenten van het Rode kruis naar Haïti.

Op 13 januari al vertrok het B-FAST team. Vanaf 17 januari werd het militair detachement toegevoegd ter beveiliging van het B-FAST personeel en materieel. Op 23 januari loste een tweede medisch team de eerste ploeg in het veldhospitaal af. Deze eerste ploeg, samen met USAR en de drinkwatertechnici, keerden terug naar België.

Tijdens de eerste 10 dagen van de B-FAST missie inHaïti werden in het veldhospitaal 126 chirurgische ingrepen gedaan en 760 mensen verzorgd. USAR kon drie mensen levend van onder het puin halen, maar stootte in vele gevallen op overleden slachtoffers. Tijdens de twee volgende weken werden 1200 personen verzorgd in het veldhospitaal en 1800 personen op verplaatsing (vooral in weeshuizen). Over de gehele periode werden 6 bevallingen tot een goed einde gebracht.

Na het vertrek van B-FAST werd het veldhospitaal overgedragen aan een medische ploeg uit Puerto Rico, bijgestaan door lokaal personeel. Tot eind mei 2010 werden Belgische medische ploegen (3 personen) maandelijks afgelost in een door het Duitse Rode Kruis opgesteld noodhospitaal.