B-FAST: gezamenlijke oefening met buitenlandse collega’s

Date: 
wo, 22/03/2017
Het B-FAST USAR team treedt op als mentor

Van 22 tot 26 maart 2017 nam B-FAST deel aan een internationale oefening inzake rampenbestrijding. Dit initiatief, EU RICHTER gedoopt, werd meegefinancierd door de Europese Commissie en is een eerste dergelijke grootschalige oefening buiten continentaal Europa. Maar niet helemaal buiten de Europese Unie. In de Antillen bestaan nog overzeese gebieden van diverse Europese landen (Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk). Het doel van deze oefening was de hulpverleningsketen van de Antillen uit te testen in samenwerking met het Europese Mechanisme voor Civiele Bescherming en dit in de context van een plotselinge natuurramp (aardbeving, tsunami, enz.). Dit scenario impliceert onder meer onmiddellijke noodhulpverlening, de kerntaak van B-FAST.

Met zijn ervaren Urban Search and Rescue (USAR)-team nam B-FAST deel aan een aardbevingssimulatieoefening in Guadeloupe. Samen met Antilliaanse en Franse collega’s werden diverse technieken inzake opsporing en berging geoefend, o.a. redding op touwen (rope rescue) en markering. Naast USAR-technieken werd ook de onderlinge coördinatie tussen de teams getest.

De hulpoperatie in Haïti (2010) is het meest gekende wapenfeit van het B-FAST USAR-team, die in datzelfde jaar volgens de INSARAG normen een classificatie als Medium Team verwierf en dit internationale kwaliteitslabel in 2015 met succes verlengde. De USAR-specialisten worden geselecteerd uit kandidaten bij de brandweer en de eenheden van de civiele bescherming.

Zie ook website van de FOD Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/newsroom/nieuws/2017/b_fast_gezamenlijke...