B-FAST Refresher USAR-team

Date: 
vr, 16/05/2014
B-FAST opleidingscyclus

Het kamp Roi Albert in Marche-en-Famenne is sinds jaren bekend terrein voor de leden van het B-FAST Urban Search and Rescue (USAR) Team en vormde van 22 tot 24 april 2014 opnieuw de uitvalsbasis voor een 3-daagse training voor een 40-tal onder hen.

 

Het B-FAST USAR-team wordt na zware aardbevingen uitgestuurd om slachtoffers die geblokkeerd  zitten onder het puin op te sporen en te bevrijden. Ze maken daarbij gebruik van geavanceerde zoekapparatuur en speciaal opgeleide honden.

 

De 3-daagse training te Marche-en-Famenne wordt op regelmatige basis georganiseerd om de kennis van de vertrouwde technieken op te frissen. Daarnaast kunnen vrijwilligers ook kennis maken met nieuwe  methodes en recent aangekocht materiaal. Op het programma stonden ditmaal o.a. nieuwe stuttings- en schoringstechnieken, markering van gebouwen, het uitvoeren van risicoanalyses, GPS-oriëntatie en een uitgebreide veldoefening. Met de aanwezigheid van de medische- en CIS- componenten werden bovendien de multidisciplinaire aspecten van een operatie volledig geïntegreerd in de training.

 

Deze zogeheten “refresher” maakt deel uit van het voorziene opleidingstraject ter voorbereiding van de INSARAG-herclassificatie, die volgend jaar voorzien is in Denemarken.  

 

De volgende heropfrissingsstage vindt plaats van 12 tot 14 november 2014, opnieuw in het kamp Roi Albert.