B-FAST USAR Team neemt deel aan internationale oefening in Sicilië (04-08/10/2016)

Date: 
di, 04/10/2016
B-FAST USAR op oefening in Italië.

B-FAST USAR Team neemt deel aan internationale oefening in Sicilië

Het Belgian First Aid and Support Team (B-FAST) neemt van 4 tot 8 oktober deel aan een grootschalige internationale oefening op het Italiaanse eiland Sicilië. Tijdens de oefening zal een noodhulpoperatie in een derde land worden gesimuleerd. Het USAR (Urban Search and Rescue) Team van B-FAST zal er, samen met andere internationale USAR teams, technieken oefenen voor het opsporen en bevrijden van slachtoffers vanonder het puin van ingestorte gebouwen. USAR is een module (team) die instaat voor de zoektocht en de redding in een stedelijke omgeving. Ze voldoet aan de internationale kwaliteitsstandaarden.

De veldoefening in Sicilië gebeurt binnen het European Union Civil Protection Mechanism waarbij de EU Modules Field Exercises een testinstrument bieden voor zowel operationele interventiecapaciteiten als Europese coördinatie. EU ModEx Sicily 2016 zal plaatshebben in een dorp dat getroffen werd door een aardbeving in de jaren ‘60. Het is een verplichting voor gecertificeerde USAR-teams om jaarlijks een dergelijke veldoefening te houden.

 

De B-FAST USAR Module die aan deze oefening deelneemt, bestaat uit 44 teamleden. 31 specialisten (onder wie 29 USAR) worden afgevaardigd door de FOD Binnenlandse Zaken (Civiele Bescherming en Brandweer), 7 functies worden ingevuld door vrijwilligers van Defensie. De 7 medische vrijwilligers (1 dokter en 6 verpleegkundigen) worden aangewezen door de FOD Volksgezondheid. Het team zal vertrekken vanop de militaire luchthaven in Melsbroek met twee militaire vliegtuigen.