BENEMARK

Date: 
ma, 06/10/2014
Van 1 tot 6 oktober 2014 nam B-FAST deel aan een internationale oefening in TINGLEV

Van 1 tot 6 oktober 2014 was het B-FAST USAR Team op de plaats van afspraak te TINGLEV, in het zuiden van Denemarken. De collega’s van DEMA, het Deense agentschap voor noodsituaties, had B-FAST uitgenodigd. Het doel was om reeds samen eens te oefenen met het oog op de gezamenlijke INSARAG Reclassificatie van beide teams in oktober 2015. Voor deze oefening had ook het Nederlandse USAR.nl zich geëngageerd, vandaar de naam BENEMARK. Daarnaast waren er nog waarnemers uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, elk ook USAR specialisten.

 

De USAR teamleden kweten zich met motivatie en volharding aan de diverse uitdagingen die de oefenleiding voor hen in petto had. Diverse technieken kwamen aan bod maar er was evenveel aandacht voor de voorbereiding van zoekacties en het logistieke beheer ervan. Ook de honden en hun begeleiders (K9) werden maximaal ingezet. De internationale coördinatie tussen de teams was tevens een item tijdens BENEMARK. De B-FAST teamleiding schakelde zich vlot in deze samenwerking, die van cruciaal belang is voor het welslagen van een reële USAR operatie op het terrein. Dit alles stond onder nauw toezicht van een Mentor, die het team begeleiden zal in zijn voorbereiding naar een succesvolle Reclassificatie.

 

De oefening in Denemarken gaf ook de mogelijkheid om de organisatie van het B-FAST basiskamp uit te testen en de faciliteiten van de andere teams te vergelijken.

 

Kortom, BENEMARK was een positieve en leerrijke ervaring voor elk van de teamleden.