Hondengeleidster bij de Civiele Bescherming

Naam: 
Borremans
voornaam: 
Chantal
Functie: 
Hondengeleidster bij de Civiele Bescherming

Chantal Borremans is sinds 2001 vrijwilliger en hondengeleidster bij de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Ghlin.

Chantal Borremans, hondengeleidster bij de Civiele Bescherming.

Chantal Borremans is sinds 2001 vrijwilliger en hondengeleidster bij de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Ghlin. Ze zoekt na instortingen of aardbevingen samen met haar vierjarige Mechelse Herder ‘Ipso’ naar overlevenden. In het dagelijkse leven is ze assistente misdrijfanalyse bij de Federale Politie. 

Chantal: “Ik haal enorm veel voldoening uit het trainen en begeleiden van mijn honden in het zoeken naar overlevenden onder puin in het binnen- en buitenland. Ik ben een tiental jaar geleden op B-Fastmissie geweest na een aardbeving in Algerije met mijn eerste hond ‘Zingou’, een (inmiddels gepensioneerde) golden retriever. ‘Zingou’ en ik hebben daarna ook nog deelgenomen aan een B-Fast oefening in Polen en talrijke zoekacties in eigen land. Tussendoor zijn we voornamelijk aan het trainen. De training voor een brevet om ingezet te worden binnen de USAR-module van B-Fast (Urban Search And Rescue) duurt bijna twee jaar. We trainen minstens 1 à 2 keer per week om zowel mijn vaardigheden als die van mijn honden op vlak van zoeken onder puin, gehoorzaamheid, behendigheid en uithouding op peil te houden. Bovendien volgen we ook vaak opleidingen en trainingen in binnen- en buitenland, al dan niet in het kader van B-Fast. 

Je moet als hondengeleider in de eerste plaats gepassioneerd zijn door je job. Je moet veel tijd in je hond en je werk kunnen en willen investeren. Je komt vaak in situaties terecht die zowel voor jezelf als voor je hond gevaarlijk kunnen zijn. Bovendien is het ook op emotioneel vlak een zware job, omdat je in eerste lijn met slachtoffers in aanraking komt en dit vaak onder tragische omstandigheden. Het werk van een hondengeleidster is met andere woorden niet te onderschatten, maar dit alles wordt ruimschoots goedgemaakt omdat je op een dag misschien wel iemands leven redt door hem/haar tijdig te vinden onder het puin.”