Hoofd spoeddienst

Naam: 
Van Trimpont
voornaam: 
Frank
Functie: 
Hoofd spoeddienst

Frank Van Trimpont hoofd van de spoeddienst in het ziekenhuis van Hornu.

Frank Van Trimpont is een dokter gespecialiseerd in anesthesie en medische hulp bij spoedgevallen. Hij leidt de spoeddienst van het medisch centrum te Hornu in Henegouwen. Naast zijn werk in het ziekenhuis is hij arts bij de brandweerdienst van Bergen en is hij ook verantwoordelijk voor de opleiding crisisbeheer aan de ULB. Dagelijks verdeeld hij zijn taken over de spoedafdeling te Hornu, de brandweer en de lessen die hij geeft in medische zorgen bij noodsituaties.

Frank, met die drie jobs lijk je een zeer bezige bij. Waarom heb je ervaar gekozen om B-FAST vrijwilliger te worden ?

“Ik koos ervoor B-FAST vrijwilliger te worden omdat ik slachtoffers van grote rampen wil helpen en steun wil bieden aan mensen in nood. Het ligt eigenlijk in het verlengde van mijn dagelijks werk, maar in omstandigheden waar de middelen ter plaatse totaal ontoereikend zijn en de noden juist zeer groot.

Frank was van bij het begin betrokken bij het tot stand komen van B-FAST door zich in Frankrijk te specialiseren in reddingtechnieken, puin ruimen en in GRIMP (klimtechnieken).  Aanvankelijk was het de bedoeling om zich te integreren in de USAR-missies. Hij maakte ook deel uit van de eerste Belgische team dat deelnam aan een grote NAVO oefening 2002 in IJsland. Naast de opleidingen in Frankrijk en de oefening in IJsland nam hij ook deel aan B-FAST missies in het buitenland. Zo was hij onder meer in Algerije naar aanleiding van de aardbeving in 2003 en op het Indonesische eiland Sumatra na de tsunami in 2004.

Wat is je exacte functie binnen de B-FAST ploeg? Waar ben je onder voor verantwoordelijk? “

Dat hangt af van de aard van de missie. In het veldhospitaal op de Filipijnen was ik anesthesist, maar ik kan ook als spoedarts werken binnen dezelfde structuur. Daarnaast kan ik ook eerstelijnszorgen toedienen bij USAR-missies,  tijdens de zoekacties naar slachtoffers bedolven onder het puin na een aardbeving.

Wat zijn je meest memorabele gebeurtenissen met B-FAST?

“Er zijn er verschillende maar bij de meest buitengewone momenten zijn over het algemeen kinderen betrokken. Eén van de meer vreugdevolle gebeurtenissen was het geschenk dat we kregen van de kinderen op Sumatra; speciaal om ons te bedanken gaven ze ons een slang in een fles! Van een origineel cadeau gesproken ! De glimlach van de kinderen die we verzorgen of de laatste bevalling op de Filipijnen, dat zijn allemaal beklijvende momenten.”

Welke raadgevingen kan je meegeven aan mensen die graag B-FAST vrijwilliger willen worden ?

Aarzel niet om inlichtingen in te winnen en je kandidatuur te stellen. Het zijn soms erg moeilijke maar steeds verrijkende missies door de mensen die je leert kennen en de hechte band die je ervaart met de andere teamleden op het terrein.