Tim Das, hoofdverpleegkundige UZA & B-FAST vrijwilliger

Naam: 
DAS
voornaam: 
Tim
Functie: 
Hoofdverpleegkundige UZ Antwerpen

Tim Das werkt als hoofdverpleegkundige op de afdeling spoedgevallen van het Universitair Ziekenhuis te Antwerpen.

Tim Das werkt als  hoofdverpleegkundige op de afdeling spoedgevallen van het Universitair Ziekenhuis te Antwerpen. In december 2003 nam hij deel aan een  B-FAST missie naar Iran. Een zware aardbeving trof daar de stad Bam en maakte zeer veel slachtoffers. Om de noodlijdende bevolking te helpen ontplooide B-FAST  een veldhospitaal.  Tim maakte, via de FOD Volksgezondheid , als verpleegkundige deel uit van het team. 

Tim kreeg de microbe te pakken  en hij besloot zich te gaan verdiepen in het concept van internationale  humanitaire noodhulp. Hij volgde verschillende cursussen via B-FAST bij de Verenigde Naties en het European Community Civil Protection Mechanism. 

In 2011 was hij Team Leader bij de oefening in Moldavië georganiseerd door EADRCC (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), het instrument voor civiel crisisbeheer van de NAVO.  Tijdens die oefening werd een aardbeving in Moldavië gesimuleerd waarbij er een groot aantal internationale teams assistentie bieden. In zo’n geval is coördinatie zeer belangrijk. 

Tim: “ Het actief op zoek gaan naar informatie en opleidingen m.b.t. humanitaire noodhulp is voor iedere B-FAST vrijwilliger van wezenlijk belang,  vooral voor de medische vrijwilligers bij wie dit immers niet tot het dagdagelijkse takenpakket behoort.  Je mag niet vergeten dat er een wereld van verschil zit tussen werken in een volledig uitgerust ziekenhuis of in een rampgebied binnen een internationale context.  Er wordt trouwens in het buitenland erg opgekeken naar B-FAST.  Het is een complexe interdepartementele structuur die dankzij een doorgedreven voorbereiding op tal van niveaus en ministeries een uiterst geoliede machine wordt in crisistijd. Iedereen kent zijn taken en de samenwerking verloopt hierdoor zeer goed. Dankzij het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA), dat humanitair verlof verleent aan B-FAST vrijwilligers, kan ik bij een B-FAST missie steeds op korte termijn beschikbaar zijn. ”