Explosie tankwagen in Sierra Leone

Country: 
Sierra Leone
Datum: 
18/11/2021
18/11/2021
Type: 
Dringende (medische) hulpgoederen
B-FAST zond medicijnen en persoonlijk beschermingsmateriaal naar Sierra Leone na een explosie met een tankwagen in de hoofdstad.

Begin november 2021 vond in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, een ernstig ongeluk plaats waarbij een tankwagen geladen met benzine explodeerde. Bij deze explosie kwamen 144 mensen om het leven, meer dan honderd anderen raakten gewond en liepen hierbij vaak ernstige brandwonden op.

Sierra Leone diende een hulpaanvraag in bij het EU-Mechanisme voor Civiele Bescherming (UCPM) voor bijstand bij de behandeling van de slachtoffers. Deze hulpvraag omvatte, onder andere, een vraag naar medicijnen en bijkomend persoonlijk beschermingsmateriaal. B-FAST reageerde op deze vraag om bijstand met een zending van 4.000 dosissen van het ontstekingsremmend middel Ceftriaxone, 30.000 nitril handschoenen en 20.000 chirurgische mondmaskers. De goederen voor de verdere medische opvolging van de slachtoffers werden overhandigd op 18 november 2021, in aanwezigheid van de Sierra Leoonse viceminister van Volksgezondheid en de Belgische ereconsul ter plaatse.