Medisch team in Slovakije tegen COVID-19

Country: 
Slovakije
Datum: 
13/03/2021
30/03/2021
Type: 
EMT (Emergency Medical Team)
Een medisch B-FAST team leverde bijstand in Slovakije tijdens het hoogtepunt van de covid-pandemie in het land.

In de periode februari-maart 2021 werd Slovakije zwaar getroffen door de piek van een golf besmettingen met het virus COVID-19. De Slovaakse gezondheidszorg stond ernstig onder druk, waardoor Slovakije besloot om de Europese lidstaten om hulp te vragen via de activering van het EU-Mechanisme voor Civiele Bescherming. De hulpvraag omvatte eveneens een verzoek voor medisch personeel voor de tijdelijke versterking van de intensieve zorgen-capaciteit in de Slovaakse ziekenhuizen.

Door de gezondheidssituatie in eigen land, waar de besmettingscijfers opnieuw stegen, was de hulpcapaciteit op dat moment beperkt. Toch kon B-FAST een gespecialiseerd medisch team van 4 personen (teamleader, arts en verpleegkundigen) zenden. Het team werd ingezet in het universitair ziekenhuis van Banská Bystrica, ter ondersteuning van een tweede team uit Denemarken. Het B-FAST team werd ontplooid op 13 maart, onderging een rotatie op 21 maart en leverde uiteindelijk bijstand tot en met 30 maar 2021.

Dankzij deze Belgo-Deense samenwerking kon in het hospitaal een bijkomende capaciteit worden gecreëerd van 3 ICU-bedden. Een ploegensysteem verzekerde de verzorging van de patiënten 24/7.