Urban Search & Rescue

 

DEZE MODULE IS NIET MEER ACTIEF BINNEN B-FAST SINDS 2019.

 

Een USAR-module (Urban Search and Rescue) bestaat uit zo’n 30-tal personen en werd wereldwijd ingezet om slachtoffers op te sporen en te bevrijden vanonder het puin van ingestorte gebouwen – denk aan aardbevingen, ontploffingen en dergelijke. In zo’n situatie telt elke seconde en daarom moet deze module letterlijk vliegensvlug kunnen worden ingezet.

De module bestond uit gespecialiseerde leden van de brandweer en civiele bescherming, aangevuld met specifiek geschoold medisch personeel. Deze mensen waren getraind om in moeilijke omstandigheden (tropische hitte, chaos,…) volledig autonoom en gedurende tien dagen 24u op 24u, in shiften van 12u, mensenlevens te redden. Ze deden dat met behulp van gesofisticeerde camera- en luisterapparatuur, maar zetten daarvoor ook reddingshonden en hun begeleiders in.

Het Belgische B-FAST USAR-team voldeed aan de normen en standaarden die de Verenigde Naties ontwikkelde en behaalde in 2010 na een diepgaande audit het kwaliteitslabel INSARAG-certified als Medium USAR-team.