Tyfoon in de Filipijnen: B-FAST reageert!

Op 8 en 9 november raasde een tyfoon categorie 5 over de Filipijnen. Windsnelheden tot 300 km/h veroorzaken veel schade en slachtoffers. De Filipijnse overheid stuurde een internationale vraag om bijstand. Op 10 november besliste de Coördinatieraad om een B-FAST team naar het getroffen gebied uit te sturen. Deze missie bestaat uit 37 personen. Twee modules worden ontplooid: een veldhospitaal en een waterzuiveringsstation. De B-FAST zending zal initieel tien dagen ter plaatse blijven.

Op 15 november hebben de mensen van B-Fast hun veldhospitaal en een waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen in Palo, een paar kilometer ten zuiden van Tacloban. Die plaats is toegewezen door de Filippijnse overheid in overleg met het EU Civil Protection Team, dat de Europese bijstand in Tacloban coördineert. Het medische team van B-Fast heeft de eerste patiënten behandeld. Het voert kleine ingrepen uit en het verdeelt drinkwater. B-Fast werkt op dezelfde plaats als het Duitse ISAR-team.

Dagelijks worden 200 à 250 patiënten verzorgd en verschillende chirurgische ingrepen gedaan in het Belgisch veldhospitaal in Palo ten zuiden van Tacloban. Respiratoire aandoeningen en tetanus behandelingen zijn vaak voorkomend en veel gevraagd.

De Europese Commissaris Kristaline Georgieva heeft op 16/11 een bezoek gebracht aan B-FAST welk als 1e Europese hulpverleningsteam ter plaatse was én operationeel. De Commissaris heeft tijdens dit bezoek de wens uitgedrukt om B-FAST langer ter plaatse te laten blijven dan initieel voorzien. 

De interdepartementale coördinatieraad van B-FAST (Buitenlandse Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Ontwikkelingssamenwerking) heeft op 18/11 unaniem besloten om het B-FAST team in de Filippijnen niet af te lossen. Deze beslissing werd genomen omdat de internationale hulp massaal in de regio aankomt en omdat de Filipijnse overheid de controle van de hulp overneemt, laat vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten. Er werd ook een NGO gevonden om het werk ter plaatse voor twee maanden voort te zetten.

Het Belgische veldhospitaal in Palo (Tacloban) zal worden overgenomen door de Duitse ngo Arbeiter Samariter Bund en de waterzuiveringsinstallatie zal worden overgedragen aan de Filipijnse overheid.

Het B-FAST team komt dit weekend terug naar België na een geslaagde en gewaardeerde opdracht.

Later meer...